24 november 2014

Vitamine D is onmisbaar voor het lichaam. Dat deze vitamine van belang is voor het behoud van sterke botten en tanden is algemeen bekend. Het verhoogt de opname van calcium in de botten, zodat deze stevig blijven.

Inname vitamine D via voeding beperkt

Vitamine D komt van nature voor in een beperkt aantal voedingsmiddelen. Vooral in vette vis en een beetje lever, vlees, eieren en melkproducten. Ook wordt er wat toegevoegd aan margarine, halvarine en bak-en braadproducten. Via de voeding krijg je dus niet zo veel vitamine D binnen.

Zorg dat je voldoende buiten komt

Gelukkig kan je lichaam het onder invloed van zonlicht ook zelf aanmaken. Dat is bijzonder want de meeste andere vitaminen kun je alleen via de voeding binnenkrijgen. Veel mensen denken dan ook dat een aanvulling van vitamine D niet nodig is. In sommige gevallen onterecht, zo blijkt uit de aanbevelingen van de Gezondheidsraad.

Met vitamine D goed de winter door

Vanaf een bepaalde leeftijd en in sommige situaties heb je meer vitamine D nodig. Dit geldt voor vrouwen boven de 50 jaar, zwangere vrouwen, kinderen tot 4 jaar en  mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen omdat ze bijvoorbeeld ploegendiensten draaien of een hoofddoek of sluier dragen. Val je in één van deze categorieën, dan heb je 10 mcg extra aan vitamine D per dag nodig Voor vrouwen en mannen boven de 70 jaar is 20 mcg vitmine D per dag nodig.

Dat geldt zeker in de winter als we maar weinig zonnestralen op onze huid krijgen! Vitamine D is dan een welkome aanvulling op de voeding. Niet iedereen weet dat deze vitamine bovendien de spierwerking ondersteunt én van belang is voor de weerstand. Handig, nu het koud is en glad kan worden. Zo kom je de winter goed door!

Bron:
www.voedingscentrum.nl/vitamineD.